Beskid Niski

Pracownia położona w Beskidzie Niskim jest przetworzeniem tradycji łemkowskich chyż, czyli drewnianych, podłużnych, jednobudynkowych zagród, w których część mieszkalna i inwentarska, rozdzielone tzw. „boiskiem” czyli zewnętrzną sienią, przekryte były jednym, dwuspadowym dachem.
Gdy pracownia pozostaje zamknięta tylko detal zawiasów i parapetów markuje pozycję i rozmiar ukrytych za okiennicami okien i sieni. Otwarcie okiennic kadruje widoki ze środka na rozległy krajobraz.
Elewacja wykonana jest z nieimpregnowanych modrzewiowych desek, które z czasem pokryją się srebrzystoszarą patyną.
Cokół budynku pokryto szarym piaskowcem z lokalnego złoża w Komańczy.

Inwestor:

prywatny

Powierzchnia netto:

105m2

Faza:

koncepcja architektoniczna, projekt budowlany, projekt wykonawczy, nadzory autorskie

Data:

2015-2018